fotótanonc 2011.03.10. 23:39

2011. február 21. hétfő

Fotótanfolyamra járok! Nem sokat teketóriáztam a jelentkezéssel. Mikor odaértem, már gyülekeztek a többiek, fiatalok, értelmesek, egy csomó csaj, mintha valami művész mozi teázójába léptem volna. Rengeteg papírt nyomtak a kezembe, ha majd egyszer lesz időm, töltsem ki őket, kell, mert hivatalos, meg akkreditált, de az elhelyezkedési tanácsadást azért, ha jót akarok, ne ikszeljem be, mert megtartják ugyan, ha nagyon akarom, de a többiek kocsmázni fognak közben, meg itt egy nagyon szép mappa, ebbe gyűjthetem a jegyzeteket, van jegyzetpapír és tollat is adnak, csak menjek már befelé, mert rengeteg az anyag mára, kezdeni kéne már. És elkezdték. Azt mondták, hogy ez csak egy bevezető óra, csak a hangulat miatt. Csak. Vetített képes előadásban végigmentünk az egész újkori művészettörténeten, a fotózás kialakulásán, a kezdeti módszereken, feltalálókon. Hihetetlen, hogyan készültek a korabeli fotók, és micsoda sztorik voltak. A Fentonnak a Krími háborúban tiszta bogárgyűjtemények lettek a fotói, mert beleragadtak a zselatinba a dögök, az Alice csodaországban-t pedig álnéven írta egy matektanár, aki fiatal lányokat ujujj…… szóval szeretett fotózni. Az amerikai indiánok utólag lettek lefotózva, a Bíró Lajosnak meg feleségül kellett vennie egy pápua lányt, hogy fotózhasson közöttük. Az egész impresszionizmus egy fotósnak köszönhető, valami Nadar és tökre igaza volt abban, hogy csak arról tudunk jó képet csinálni, akit jól ismerünk.

Mikor azt mondták, hogy szünet van, akkor vettem észre, hogy még mindig úgy vannak a papírok a kezemben, ahogy beleszuszmákolták a beiratkozáskor. És lássatok csodát. Ingyen szendvicsek és üdítő várt mindenkit a szünetben, valamint egy nosztalgikus hangulat. Igen. Olyan igazi, klasszikus házibuli feeling. Mármint a házibuli elején. De hát hosszú még a tanfolyam.
A második részben a legújabb kori izmusokon futottunk keresztül, fantasztikus alkotók lebilincselő képeivel. Cecil Beaton férfi volt és Oscar-díjas jelmeztervező, ugyanakkor remek reklám- és modellfotós és azt is tudom már mit jelent a „haute-couture”. Brassai festő akart lenni és csak véletlenül lett világhírű fotós, Berkó Ferenc pedig a világ 100 legjobb fotósa között van nyilvántartva és szerintem rajtunk kívül senki nem hallott róla az országban. És micsoda elképesztő művészeink és feltalálóink voltak, akikről eddig senki nem beszélt nekem sehol.
Úgy érzem beletuszkoltak egy komplett művészeti lexikont a fejembe a keménykötéssel együtt, de nagyon élveztem és most minden kiállításra elmegyek az ismerőseimmel és sztorizok, mint egy idegenvezető.
 

Címkék:canon fényképezés fotózás nikon fotótanfolyam fotosarok Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fotostanfolyam.blog.hu/api/trackback/id/tr382729627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása